Makanan Kanak - Kanak

Hari ini Yop nak buat artikel mengenai makanan pula. Makanan kali ini adalah mengenai makanan kanak - kanak. Walaupun tidak ada bersangkutan dengan diet atkins tetapi post entry ini sebagai sisipan dan untuk menambah pengetahuan buat Yop sendiri secara amnya dan khususnya buat pembaca blog Yop yang dikasihi semua. 

Di sini ingin dikongsikan jenis makanan berkhasiat untuk kanak-kanak. Bagi kebanyakan ibu bapa, membeli dan menyediakan makanan yang sihat adalah cukup mudah. Tetapi untuk memastikan mereka benar-benar makan makanan berkhasiat itulah bahagian yang sukar!. Ini menjadikan waktu makan mengecewakan dan membuatkan ibu bapa sering tertanya-tanya jika anak-anak mereka mendapat nutrien yang mencukupi. dibawah adalah jadual garis panduan pemakanan untuk kanak -
kanakGaris panduan pemakanan untuk kanak-kanak
Sayur 3-5 hidangan sehari. Satu hidangan mungkin satu cawan sayur-sayuran berdaun, 3/4 cawan jus sayur-sayuran, atau 1/2 cawan sayur-sayuran lain, dimakan begitu sahaja atau dimasak.
Buah - Buahan 2-4 hidangan sehari. Satu hidangan boleh terdiri daripada 1/2 cawan buah dihiris, 3/4 cawan jus buah-buahan, atau keseluruhan buah bersaiz sederhana, seperti epal, pisang atau pir.
Whole Grains 6-11 hidangan sehari. Setiap hidangan harus sama sekeping roti, 1/2 cawan nasi atau 1 auns bijirin.
Protein 2-3 hidangan 2-3 auns daging dimasak tanpa lemak, ayam, ikan sehari. Satu hidangan dalam kumpulan ini ada yang mempunyai 1/2 cawan kacang kering masak (dry beans), satu telur, atau 2 sudu besar mentega kacang untuk setiap auns daging tanpa lemak
Dairy products 2-3 hidangan (cawan) sehari susu rendah lemak atau yogurt atau keju asli (1.5 auns = satu hidangan).
Zink Kajian menunjukkan bahawa zink boleh meningkatkan daya ingatan dan prestasi sekolah, khususnya untuk kanak-kanak lelaki. Sumber yang baik zink adalah tiram, daging lembu, kekacang dan kacang, biji-bijian, bijirin diperkaya, kacang, susu, koko, dan ayam

Umum mengetahui terdapat kanak - kanak yang mempunyai berat badan yang lebih seawal memasuki alam persekolahan terutamanya pra sekolah. Kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk penyakit kardiovaskular, masalah tulang dan sendi, apnea tidur, dan tidak mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Walaupun obesiti kanak-kanak tidak selalu membawa kepada obesiti dalam dewasa, ia meningkatkan risiko secara mendadak. Majoriti kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan semasa prasekolah atau sekolah rendah masih obesiti apabila mereka memasuki usia remaja mereka. Kebanyakan kanak-kanak tidak mengatasi masalah ini.

Oleh itu Ibubapa perlu memainkan peranan supaya dapat mengawal pemakanan dan menjadikan anak seorang yang aktif . Menangani masalah berat badan kanak-kanak memerlukan satu pelan yang diselaraskan aktiviti fizikal dan pemakanan yang sihat. Matlamatnya adalah untuk memperlahankan atau menghentikan penambahan berat badan, dengan itu membolehkan anak anda untuk membesar dengan berat badan yang ideal.

0 comment... add one now