Resepi Rendang Ayam Sedap

Resepi Rendang Ayam Sedap. Musim raya kalau takde rendang mesti rasa tak perfect kan. Setengah orang ada suka rendang daging, ada yang suka rendang kerang. Tapi kali ni nak share resipi rendang ayam sebab ni memang menu wajib time raya. Selain musim raya pun ramai je yang suka masak rendang ni.



Bahan-bahan

- Setengah ekor ayam kampung
- 2 helai daun kunyit
- 1/2 sudu makan pati ayam
- 1/2 sudu makan gula
- 1 cawan air
- 1 cawan santan
- 1 paket kerisik
- 2 keping asam gelugor
- Garam secukup rasa

Bahan kisar
- 1 biji bawang holland
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 3 biji cabai merah
- 1 1/2 sudu teh lada hitam
- 2 batang serai

Cara-cara
- Kisar bahan-bahan yang perlu dikisar tadi.
- Panaskan minyak untuk menumis. Dah panas, masukkan bahan-bahan kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan pati ayam, kacau sebati.
- Ayam tadi dipotong kecil dan masukkan ke dalam bahan tumis. Kacau hingga sebati.
- Masukkan santan dan air, kacau lagi. Biarkan reneh sampai ayam empuk.
- Masukkan kerisik, asam keping, gula dan garam. Kalau nak kuah, boleh tambah air dan sesuai kan dengan rasa yang korang nak.
- Akhir sekali masukkan daun kunyit yang dah dihiris halus. Kacau sekejap dan siap!

Rendang ni kalau dapat makan dengan ketupat daun palas memang sedap. Kalau korang nak makan dengan roti atau lempeng pun okay tau. Kena cuba!

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Resepi Rendang Ayam Sedap"

Post a Comment