Jom Bercuti Ke Bukit Bendera Pulau Pinang

Jom Bercuti Ke Bukit Bendera Pulau Pinang

Banyak tempat menarik yang korang boleh lawati bila bercuti ke Pulau Pinang salah satunya Bukit Bendera. Bercuti bersama keluarga tak pun BFF ke memang seronok. Jom kenali apa yang menarik kat Bukit Bendera ni.



Penang Hill adalah stesen bukit tertua British di Asia Tenggara, bertarikh lewat 1700-an. Puncak tertinggi Pulau Pinang terletak pada ketinggian 833 meter (2,732 kaki) di atas paras laut. Perkhidmatan kereta api gerbang Pulau Pinang bermula pada bulan Oktober 1923. Kereta funikular semasa adalah sistem generasi ke-4 yang memulakan operasinya pada 24 April 2011.

Generasi pertama: 1906-1906
Generasi ke-2: 1923 - 1977
Generasi ke-3: 1977 -2010

Trek funikular menjangkau jarak 1,996 meter (1.99KM) dari bawah ke Stesen Upper yang merupakan yang paling lama di Asia. Terowong terowong Hill Bukit, sepanjang 79 meter (258 kaki) dan 10 kaki (3.0 meter) dengan kecurian 27.9 darjah, adalah trek terowong paling curam di dunia. Terdapat sejumlah 52 banglo banglo yang terletak di Penang Hill (42 daripadanya milik swasta dan 10 banglo adalah milik negara). Kebanyakan mereka berusia lebih dari 100 tahun dan Bel Retiro (Gabenor Gubernur) yang dibina pada tahun 1789 adalah yang tertua. Bilangan pelawat ke Bukit Pinang pada tahun 2014 melebihi 1.36 juta.

Daya tarikan di Bukit Bendera ni banyak dan korang kena cuba semua tau. Rugilah kalau dah sampai tapi tak dapat melawat semua tempat.

Antara tempat menarik :
Flora
Fauna
Viewing deck
Temple
Mosque
Historical heritage
Owl museum
Henna art
Love lock
Wax

Tempat Penginapan dan Makanan






Tempat penginapan juga mudah dicari area Bukit Bendera ni. Jadi tak perlu risau nak cari tempat bermalam. Bellevue Hotel adalah satu-satunya hotel di Penang Hill. Ia terletak dalam jarak yang dekat walaupun berjalan kaki dari Stesen Upper Hill Keretapi Pulau Pinang. Hotel gaya-banglo kecil ini mempunyai hanya 12 bilik. Dari teres korang boleh dapatkan pemandangan George Town yang sangat cantik, terutamanya dari waktu siang hingga malam. Di hadapan hotel adalah taman burung dengan beberapa jenis burung tropika. Hotel ini juga mempunyai taman botani dengan koleksi tumbuhan tempatan yang jarang dan terancam yang telah dikumpulkan di bawah program penyelidikan.

Tempat makan yang best pun ada seperti Restoran David Brown. David Brown sangat sesuai untuk majlis makan malam, seminar, pelancaran produk, latihan, mesyuarat pengurusan, makan malam tahunan atau keluarga. Staff dekat sini pun ramah dan akan make sure permintaan korang dipenuhi. Terdapat pelbagai hors d'oeuvers, stik dan daging, puding segar dan pai.

Selain tu tempat makan yang best kat sini adalah Cliff Cafe atau Astaka Bukit Bendera. Ia adalah pusat makanan dan minuman di Penang Hill. Pandangan ini sangat indah pada waktu malam, sebab kawasan bandaraya akan penuh dengan lampu yang menyala. Cliff Cafe mula beroperasi Januari 2012. Ia terdiri daripada dua tingkat yang lebih tinggi menempatkan rumah makan, dengan gerai makanan di tingkat atas dan kiosk cenderahati dan minuman di tingkat bawah.

Antara makanan ringan yang korang boleh cuba adalah Kacang Putih di hadapan Giant Tree di stesen atas Penang Hill. Terdapat lebih daripada 15 jenis kacang dan keluarga Mr Sakthivel telah menjual pelbagai jenis kacang lain lebih dari 3 generasi. Mr Sathivel mempunyai gabungan rahsia rempahnya sendiri yang merangkumi beberapa serbuk kari, garam kunyit dan garam masala hanya untuk kacang-kacangan ayam yang khas dan khusus. Secara keseluruhannya, ia adalah lebih daripada sekadar makanan ringan tetapi juga akan memberi korang kebaikan kacang yang kaya dengan protein bercampur dengan bahan-bahan dan perasa semulajadi. Serius kena cuba.

Jadual Tren


Berkuatkuasa 1 Januari 2015 (Khamis), jadual baru tren kereta api Pulau Pinang adalah seperti berikut:

6.30 pagi - 11.00p.m (Kereta api terakhir dari stesen teratas)
Kaunter Tiket akan ditutup pada 10.30pm setiap hari.
(Pengurusan mempunyai hak untuk menyemak semula jadual tanpa notis terlebih dahulu)

Untuk info lanjut boleh hubungi:

Perbadanan Bukit Bendera,
Jalan Stesen Bukit Bendera, Air Itam,
11500 Pulau Pinang, Malaysia.
Emel : info@penanghill.gov.my
Tel : 04-8288880, 04-8288839, 04-8288861, 04-8288862

0 comment... add one now